Sari navigarea

staţie de autobuz, aproape 11 noaptea. peste My Dying Bride din căşti se aude o bufnitură, şi ochii se întorc la timp să prindă aterizarea graţioasă a unei perechi blondă+bicicletă pe asfalt… bicicleta pare ok, blonda nu prea: deşi nu sângerează foarte tare, e conştientă şi o dor toate cele (always a good sign), a îndoit parbrizul maşinii cu capul, şi probabil că s-a ales cu picior/mână/claviculă/coaste cu număr sporit de oase. traversa strada pe bicicletă, pe o trecere de pietoni nesemaforizată. şoferului i-au luat 3 m prea mult ca sa oprească.

Ok, acum reflexul publicului e să strige „nenorociţii, te calcă şi pe zebră”. Înainte să-l linşăm pe şofer, să facem un calcul simplu: şoferul e responsabil, vede zebra, încetineşte de la 60 la 36 la oră, deci 10m/s; biciclistul vede zebra şi sare pe ea cu 18 km/h, adecă 5m/s, ceea ce înseamnă că parcurge banda 1, ocupată de maşini parcate, în circa 0.5 secunde, moment în care devine vizibil pentru şofer, care mai are nevoie de vreo secundă să proceseze informaţia şi să calce frâna, şi de încă vreo 7-8m să oprească după aia. Carevasăzică, fraţi biciclişti, este destul de probabil să mori făcând manevra asta; don’t! Zebra şi reflexele şoferului sunt calibrate pentru pietoni care merg cu 1m/s, nu pentru biciclete care merg de 5 ori mai repede. Vă spune asta cineva care a fost întâi biciclist (pe vremea când Cucureştiul era mult mai neprietenos cu bicicliştii), pe urmă şofer, şi acum pieton din motive medicale. Şi dacă nu mă credeţi pe mine, vedeţi şi punctele 11, 13 şi 14 din învăţăturile lui JWZ pentru biciclliştii „de la ei”.

Ride safely.

sper că e bine

later edit: taman am dat peste petiţia împotriva amenajării/construirii/folosirii de piste de bicicletă pe trotuare; semnat.

3 Comments

  1. Salut! Din pacate eu sunt soferul implicat in acest accident si acum cautam pe net posturi legate de mersul pe bicicleta pe trecerea de pietoni. Intr-adevar pot sa confirm ca n-am avut timp de reactie de nici un fel din cauza vitezei fetei. Daca am nevoie de un martor pot apela la tine? Multumesc anticipat. Alex

  2. faza e că n-am fost pe fază, ca să zic aşa… când m-am întors am văzut doar urmările, deci n-aş fi de prea mare folos, că de minţit nu mint nici măcar pentru mine (şi, pe lângă asta, încerc să am de-a face cu instituţiile statului rromân cât mai puţin). trăieşte?

  3. Fata are soldul rupt si o sa fie operata luni. La cap e ok din primele investigatii. Acum astept sa vad cum o sa fie impartita culpa. Ea nu purta vesta reflectorizanta si traversa strada (chiar daca era pe trecere) pe bicicleta iar eu nu am incetit suficient pentru a evita orice accident la trecerea de pietoni. Politia analizeaza cazul si eu sunt cam speriat ca o sa ma aleg cu un dosar penal.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: